Round 4 - FFSC BE - Spa Racing Festival - 29-30 September 2018
Stienes Longin verdedigt voor de laatste keer de leidersplaats!

Na bezoekjes aan Circuit Zolder en Circuit Zandvoort geeft de karavaan van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup afspraak op wat bekend staat als het "mooiste circuit ter wereld"!
Net zoals dat het geval was tijdens de ADAC Nordzee Cup deelt de FFSC BE dit weekend opnieuw de piste met de Nederlandse collega's.

Eén groot gevecht, maar wel met gescheiden eindklassementen voor de Nederlandse en de Belgische coureurs.
Dus géén "overall" klassement NL/BE, tenzij voor de startopstelling van zowel Race 1 als Race 2.
Zoals gebruikelijk hanteert men voor Race 1 het systeem van het omdraaien van de Top 10, waardoor de man/vrouw die als 10de snelste werd afgeklokt, in "pole position" staat voor de 9de, 8ste, 7de enz., maar wel op basis van het "mixed" klassement!
Van de virtuele match België-Nederland in de Nederlandse duinen onthouden we alvast de dominatie van Stienes Longin in de eerste confrontatie, waarop hij in de tweede race naar een 3de plaats spurtte. De familie Longin kan alvast terugblikken op een succesvol debuut in de Ford Fiesta Sprint Cup: op uitzondering van de openingsrace tijdens de Zolderse Superprix - gewonnen door Bastiaans - stond er telkens een Longin op de hoogste trede van het podium!
Zoals geweten diende Stienes voor de openingsround verstek te geven en zag zich vervangen door vader Bert.
Ook voor de finale op TT Circuit Assen zal Stienes ontbreken, wegens het dat weekend samenvallen met NASCAR Euro Series en Belcar Endurance op Circuit Zolder. Dat wil zeggen dat Longin Junior op Circuit Spa-Francorchamps voor de laatste keer punten kan scoren en zijn leidersplaats verdedigen ...
Indien Stienes zondagavond 43 punten kan inschrijven op de tabel - lees twee zeges, pole position en twee keer de snelste ronde - dan komt hij aan het maximum van 128 punten. Met Ayrton Redant twee keer als tweede in de Ardennen, zou de jonge coureur van de QSR Racing School/Ford Geeraerts tijdens de finale op TT Circuit Assen en dus in afwezigheid van Longin voldoende hebben aan het scoren van 18 punten om de coureur van de #24 Fiesta met één punt van de Belgische FFSC-titel te houden!
Uiteraard op voorwaarde dat Redant in Spa twee keer die 17 punten pakt, want zowel op de Spa-tobogan en nog meer in het verre Drenthe dient hij rekening te houden met flinke tegenstand van Kenny Herremans (#32 Ford Van den Bossche), Jens Verbesselt (#43 Ford Garage Trading), Martin Leburton (#44 Vanspringel Motorsport) en zelfs Philippe Huart (#4 Ford Hergon).
Rekenkundig zijn zij nog niet volledig uitgeteld voor de grootste beker en hoe dan ook gaan zij samen met de oudste Redant in Assen voor een plaatsje in de Top 3.
Van hoogspanning gesproken!

In de Junior Ford Fiesta Sprint Cup leidt deze Ayrton nog steeds en daar heet de directe rivaal Yannick Redant, die in de Nederlandse duinen niet gespaard bleef van pech en nu de hete adem voelt van Thibault Parmentier (#2 Unicars). Nederlander Nick Stox toonde ondertussen dat hij een stevige deun meeblaast in de Belgisch getint Junior-klasse en won prompt Race 1 waarna co Rik Geerts zich in Race 2 mooi tussen Ayrton Redant en Parmentier wrong.

Na een ietwat afgeslankte bezetting op Circuit Zandvoort krijgen zij in Spa het gezelschap van heel wat tegenstanders.
We denken in de eerste plaats aan Ruben Valckenaere, die was weerhouden door een studiereis naar de States en ondertussen al flink testreed op Spa.
Ook terug-van-weggeweest is Hanne Terium in de derde Fiesta van EMG Motorsport.
Nieuw in de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup zijn Maxim Pampel en Tsjech Martin Doubek. Met ervaring in het hoogstaande sprintwerk in de NASCAR Euro Series zou het duo van de Belgium Driver Academy wel eens voor de verrassing kunnen zorgen en zich niet enkel beperken tot een hoog score in de Junior-klasse.
Dat geldt trouwens ook voor "senioren" Frank Van Langendonck (#30 Herroelen Motors by Niels Lagrange) en Jo Vandersmissen (#26 Herroelen Motors by Niels Lagrange), die zich op Circuit Zandvoort manifesteerden als gangmakers in het gehele peloton.
Geholpen door Longin-Longin leidt FordStore Feyaerts sterk in het Ford Dealer - Team Championship en zijn het Ford Geeraerts, Ford Van de Bossche, Ford Garage Trading, Vanspringel Motorsport en Ford Hergon die zowel in Francorchamps als in Assen knokken voor een plek in de finale Top 3.
Na twee vrije trainingen van dertig minuten volgt op zaterdag 29 september om 12u05 de kwalificatie en meteen om 16u30 is er Race 1, goed voor 30 minuten sprinten.
Race 2, eveneens over dertig minuten, staat op zondag 30 september om 14u05 op het programma.

Kampioenschap
1. Stienes Longin 85
2. Ayrton Redant 77
3. Kenny Herremans 67
4. Jens Verbesselt 65
5. Martin Leburton 61
6. Philippe Huart 59
7. Yannick Redant 49
8. Thibault Parmentier 44
9. Phil Bastiaans 39
10. Bert Longin 37
11. Romain Degeer 32
12. Jo Vandersmissen 31
13. Nick Stox 26
13. Kata Bozo 26
15. Frank Van Langendonk 25
16. Hanne Terium 18
17. Rik Geerts 12
18. Ruben Valckenaere 11
19. Roland Bezuur 6
Junior Ford Fiesta Sprint Cup
1. A. Redant 77
2. Y. Redant 49
3. Thibault Parmentier 44
4. Romain Degeer 32
5. Nick Stox 26
6. Kata Bozo 26
7. Hanne Terium 18
8. Ruben Valckenaere 13
9. Rik Geerts 12
Ford Dealer - Team Championship
1. FordStore Feyaerts 120
2. Ford Geeraerts 81
3. Ford Van den Bossche 73
4. Ford Garage Trading 71
5. Vanspringel Motorsport 67
6. Ford Hergon 63
7. Unicars 50
8. Ford Delhez 37
9. Herroelen Motors 33